čtvrtek 13. srpna 2009

72 hodin na LSU

První tři dny (překvapivě, z titulku to vůbec není jasné) byly dost zběsilé. V mojí budově dočasného ubytování jsem s hromadou ISEP výměnných studentů, z nichž většina z nich je z Británie. Poměrně to znesnadňuje, skoro až eliminuje možnost komunikace. Cokoliv severně od Londýna je takřka nesrozumitelné a když se baví mezi sebou? Tak možná tak spojky, jinak naprosto ztracen. Ale třeba to přijde:) Část nás je z Francie, někdo z Německa, máme tady 2 libanonce (někam se ztratili, žeby něco kutili bokem?:)), a nejvíce "vyklidněný" je kluk z Dubaje. Vůbec mu nevadí, že ještě nemá kde bydlet po zbytek roku, ale už v baru zbalil nějakou místní chick. 100 bodů. Ale jak sme se tam dostali? Pěkně popořadě.
Naše skupina se vyznačuje značnou kohezí. Pohybujeme se, jako bychom připoutaní nějakým provázkem. Zhruba 40 lidí si to táhne campusem na jídlo, 40 lidí jezdí zmateně autobusem po Baton Rouge a hledá nějaké hezké místo na shopping... prostě chaos. Nakonec se nám povedlo najít místní Mall of Louisiana. No nic moc, v Praze maj větší obchoďáky. Dost mě šokovaly ceny zboží, všechno je prakticky zdarma. Ale nejlepší je až neuvěřitelně široký výběr časopisů - prakticky o všem. O zbraních, krokodýlech, pěstování trávy, prostě všechno.
Když se nám povedlo vrátit se z mallu zpátky do campusu (autobusy jezdí tak zhruba co hodinu, bez auta se tady člověk asi vážne neobejde), tak jsme usoudili, že máme hlad. Představte si 40 lidí, jak se nacpe do pizzerie, srazí k sobě hromadu stolů a každý si začne chaoticky objednávat, každý chce platit zvlášť, někdo chce pizzu napůl a talířek k tomu. U nás by personál zhnuseně nadával, co je to za rozmazlené haranty. A tady? Voda zdarma, úsměvy a žádný problém:) Mimochodem, dal jsem si sandwich, byl výborný.
Další den byl čas se zorientovat - "orientation" tomu říkají. Od 7.45 ráno do 3 odpoledne do nás hustili informace co se může, co se nesmí, vyplňovali jsme formuláře, prostě kompletní briefing. Dobrá zpráva je, že dostanem social security number, takže bude řidičák, auto, proste všechno. Další dobrá zpráva je, že sme měli oběd zdarma. Špatná zpráva byla, že sem si na oběd k sendviči po evropsku vzal jen jednu BBQ omáčku, takže pak chyběla a další špatná zpráva je, že na koleje nesmí sudy piva. No co už, ale basy se pronesou :)
Odpoledne se mi povedlo ztratit klíč od ubytování, což mě přijde asi na $50 a taky jsem zjistil, že za mnou už brzo přijede samička na návštěvu, což mě moc potěšilo (teda, jestli ji pustí přes hranice, nemá zpáteční letenku:).
No uvidíme, jak se to bude dále vyvíjet...

2 komentáře:

  1. Tos dobre ty. Kua hned bych jel zpatky do statu jak to tak ctu:-D Tak uz zacni nakupovat ty palive omacky, pomalu mi ta mpoje dochazi. V lujzijane jich bude hafo:-)

    Havel

    OdpovědětVymazat
  2. Jou, zatim sem zadnou nevidel, ale byl sem jen v malem obchode. Az neco najdu, tak ti to poslu, zatim zjisti postovne a tak :)

    OdpovědětVymazat