úterý 11. srpna 2009

24hrs in NYC

NYC. Krásné místo. (fotky) Po příletu na JFK sem se rozhodl zvolit nejlehčí cestu a vzít si žlutý taxík na Manhattan. Za cca. 50$ to byla celkem slušná cena - vidíte kus NY, na pětiproudových dálnicích obrovské auta a hezky se vyklidníte. Taxi mě vyhodilo na 303 W 30th St., NY, USA, kde je shodou okolností Manhattan Inn hostel, který jsem měl zabookovaný. Vnitřní architektura odpovídala spíše Holandsku, než Americe, ale co už.
Dost složité bylo překonat nutkání lehnou si a spát (byly přece teprv 4 odpoledne, jenže malinkatý jetlag se stejně projevil) a místo toho si dát sprchu, navlíct na sebe čerstvé hadry a vyrazit po pamětihodnostech NY. Metrem to jde snadno a rychle, celý Manhattan máte jako na dlani - WTC ground zero, kukec na Sochu svodoby, návštěva Macy's a soucitné pohledy na muže obtěžkané taškama, zatímco se jejich partnerky utápěly v nekonečném nákupním orgasmu, procházka mezi mrakodrapy, hamburger v hospodě s vodou, ledem a citrónkem zdarma, prostě pohoda. Navíc navigace po městě je díky naprosto perfektnímu a logickému systému značení ulic úplná hračka, kterou zvládne i průměrně retardovaný tuleň. Tedy až na to, že vzhledem k absenci průvodce, informačních cedulí ve městě (a přebujelému egu, takže se zeptat prostě nemůžu) jsem neměl ponětí, kde je Times square - to si nechávám pro příští návštěvu :) Velmi příjemné bylo, že v neděli odpoledne/večer je na Manhattanu (a hlavně v Downtownu) asi stejně lidí jako v nedělní Ostravě (rozuměj nikdo).
Jednoznačne nejsilnější zážitek ale přišel další den ráno - návštěva WTC memorial. Nejsem teda zrovna sentimentální typ, ale jen jsem to rychle prošel, protože to bylo skutečně silné. Příběhy těch, co přežili, video, fotky, letáčky s pohřešovanýma... hrozné. Spousta lidí brečela, hodně jich k tomu nemělo daleko a mě jich všech bylo líto, i toho škaredého, co se tam stalo.
Takže to bychom měli. Ještě rychlý checkout z hotelu a doprava Air Trainem do New Jersey a přes Atlantu do Baton Rouge, sídla fiktivních Tigrů, reálných aligátorů a mojí nové dočasné univerzity.

Žádné komentáře:

Okomentovat