pondělí 24. srpna 2009

America so far

Za posledních pár dnů se odehrálo několik zajímavých věcí, které stojí za zmínku.

První věcí, kterou pravděpodobně všichni znáte z filmů, jsou "fraternity" a "sorority", tedy bratrstva a sestrstva. Jsou to takové ty divné tajné spolky se jmény Kappa Lambda Beta, Delta Delta Delta, Alpha Kappa Psi, atd. Na začátku každého semestru pořádají tyhle kluby nábor. Nejedná se o žádné tajné bratrstvo, jak jsem si do nedávna myslel, ale o relativně normální skupiny lidí sdružující se ve svých domech na campusu a pořádajících různé aktivity.
Proces náboru do těchto partiček se jmenuje "rush" a je extrémně organizovaný a značně zdlouhavý. Jedná se o vzájemný výběr, tzn. že freshmeni chodí do baráčků a ptají se, co jim můžou nabídnout (většinou je to to samé - sudy piva, striptérky, párty a kamarádství) a fraternities zase zjišťují, co mohou od freshmenů očekávat (nechcou přece žádné chudkáky, teda až na Tau Kappa Epsilon, vypadali jako by utekli z Hory mají oči). Tyhle pochůzky a vzájemné vybírání zaberou pár dnů (frats) až týdnů (sororities). A na konci, pokud chcou uchazeči do fraternity skutečně vstoupit, tak je čeká členský poplatek ve výši několik set až několika tisíc dolarů. Výše se odvíjí od prestiže fraternity, frekvence keg-hooker-stripper parties, které frat pořádá a taky od toho, jestli máte v ceně bydlení v jejich domě a stravu.
Byla by sice sranda machrovat s papírkem Pi Kappa Psi, ale za těch pár tisíc USD a hlavně obrovské množství času, které to členství stojí, se to výměnným studentům asi zrovna dvakrát nevyplatí. Ale jinak byl rush a 5 hodin rozhovorů se členy frats (o jídle zdarma nemluvě) docela zajímavou zkušeností. Rozhodně je to část amerického college life.

Druhá věc, která se začíná pomalu vkrádat na mysl, je způsob, jakým američani respektují zákony, předpisy, vyhlášky, etiku, morálku a psaná i nepsaná nařízení a doporučení obecně. Nevím, jestli je to jen mou vrozenou zhýralostí a naprostou absencí respektu k "autoritám", ale dělat si hlavu z toho, že lezu přes plot na hřiště zahrát si tenis a schovávat se kvůli tomu před policejním autem by mě asi nenapadlo. Stejně tak doporučení od učitelů, že "by byl dobrý nápad, přečíst si do příšte lekce tu kapitolu" bych asi ignoroval, jestli bych si jich vůbec všiml. V podstatě se dá říct, že všichni Američani kolem mě respektují hlavně 3 věci - zákon, rodinu a morálku, nebo, chcete-li, ve zdejší společnosti převládající představu o tom, co je správné a co ne. Nikdy by mě nenapadlo přemýšlet nad tím, že bych neměl říkat věci jako "potřebuju kurvu, aby mi prala, vařila a aby mě kouřila", jak prohlásil po dni plném naprostého nezdaru můj spolubydlící :)

Co se týče americké školy a vzdělávacího systému, zatím jediná věc, na kterou jsem přišel, je, že na všechno mají služby. Externí služba pro výuku Wordu, pro skoro všechno se používá Moodle, místo vyvíjení jakéhosi pochybného osobního mailboxu máme Gmail (ale na adrese @tigers.lsu.edu, samozřejmě), prostě skoro vše je zajištěno externě. Přijde mi to velmi efektivní. No, ale dneska sem ve třech classes strávil dohromady 30 minut, páč sme jen pročítali sylaby, tak uvidíme, co přinese budoucnost :)

PS: V distupaci se zástupci správy bydlení o možnosti smažení v kuchyni se povedlo prosadit možnost smažit na pánvičce, zatímco fritování zůstalo zakázáno. Z důvodu produkce greesy laden vapors, což nevím, co je, ani jak se to píše. No, ale když sem viděl děcka připravovat i třeba blbý šejk, tak se ani nedivím, povolení fritéz by se rovnalo holocaustu (nebo tomu, když vaří Havel, tímto ho zdravím :D )

2 komentáře:

  1. Zajimave, moje znalosti fraternitites cerpaji vyhradne z filmu Pomsta sprtu, je to podobne?
    Jinak dobry party holocaust, vypadals na fotkach ze ti to obri beer bongo dalo poradne zabrat:-D
    Co se tyka vareni tak tady bych rad zminil ze ja se ridim pravidlem "ucel sveti prostredky" :-D

    Havel

    OdpovědětVymazat
  2. Pomstu sprtu sem nevidel, ale je to podobne jako ve filmech no. Party sou strasna vec, 14 dnu v kuse porad jenom chlastame :D

    OdpovědětVymazat